Vaak gestelde vragen van VZW’s

Waarom Socialcloud?

Cloud oplossingen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Elke dag maakt men er bewust of onbewust gebruik van.
Steeds meer organisaties kwamen aankloppen bij Socialware met de vraag of er specifieke oplossingen bestonden voor de vzw’s.
Het is namelijk zo dat de meeste cloud oplossingen geleverd door de traditionele leveranciers niet in lijn liggen met de verwachtingen van de vzw’s. Zo bieden tal van leveranciers bijzonder hoge SLA’s aan die voor VZW’s niet interessant zijn.
Daarnaast worden er te veel oplossingen aangeboden waarop vzw’s de Microsoft licenties; die vzw’s kunnen verkrijgen via Socialware en die dus een grote besparing voor de vzw’s met zich meenemen; niet mogen gebruiken. Om aan de specifieke behoeftes van de vzw’s te beantwoorden en om de vzw’s ten volle de voordelen van de goedkopere Microsoft licenties te laten benutten werd Socialcloud gecreëerd.

Hoe is Socialcloud ontstaan?

SOCIALcloud is een initiatief van SOCIALware vzw en 10X BVBA.

SOCIALware vzw rust verenigingen uit met de technologie die ze nodig hebben om hun maatschappelijke opdracht te vervullen.
10X rust organisaties uit met Cloud technologie die ze nodig hebben om hun opdracht te vervullen.

In samenwerking met Techne; partner van SOCIALware en klant van 10X werden tal van workshops georganiseerd. Meer dan 70 vzw’s namen deel aan deze workshops en creëerden samen hun ideale cloud oplossing.

Op basis van deze informatie ging 10X aan de slag om haar oplossingen aan te passen aan de specifieke noden en vragen van VZW’s. Na maanden bespreken en testen is SOCIALcloud ontstaan. SOCIALcloud is een prachtig voorbeeld van co-creatie en beantwoordt aan de Cloud noden van de meeste organisaties.

Wat is Socialserver?

Medewerkers van VZW’s worden steeds mobieler. Daarnaast zien we ook de evolutie van thuiswerk opkomen waarbij medewerkers een of meerdere dagen per week niet meer op kantoor komen. Applicaties moeten dus overal en altijd beschikbaar zijn waar men zich ook bevindt.

SOCIALserver biedt vzw’s de mogelijkheid om een deel of hun hele serverinfrastructuur in de Cloud te draaien.

Een SOCIALserver is een kwalitatieve server die voor uw vzw ter beschikking wordt gesteld. Het gaat hier niet om een deeltje van een grote cluster van servers maar effectief om een fysische server voor de vzw. Die server staat in het datacenter in België en wordt 24×7 gemonitored.

SOCIALservers zijn gemaakt op maat van de vzw’s met het oog op stabiliteit en budgetvriendelijk karakter. Één van de voordelen van Socialserver is dat de Microsoft licenties die u via Socialware gekocht heeft hierop kan gebruiken. Dat is bij de meeste traditionele hostingmaatschappijen niet het geval. Daar moet de software maandelijks gehuurd worden. Dit resulteert in een aanzienlijke kostenreductie voor de vzw.

Nu, er zijn tal van regels en nog meer uitzonderingen op de regels die we onmogelijk allen in deze FAQ kunnen beantwoorden.
Als algemene “rule of thumb” geldt – is het een Shared Oplossing – dan heeft u in 90% van de gevallen SPLA licenties nodig. Voor een Socialserver kan u probleemloos de licenties verkregen via Socialware gebruiken.

Meer informatie over Microsoft Licenties kan u terugvinden op onderstaande links:

  • https://www.microsoft.com/en-us/licensing/licensing-programs/open-license.aspx
  • https://www.microsoft.com/en-us/licensing/product-licensing/products.aspx

Daarnaast biedt SOCIALserver ook maximale flexibiliteit; elke VZW heeft zelf volledige controle over haar SOCIALserver. Daarmee bedoelen we dat de Hypervisor ter beschikking wordt gesteld zodat de vzw ook zelf virtuele servers kan creëeren. Elke SOCIALserver wordt standaard voorzien van schijfruimte voor Back-up.

Op elke SOCIALserver staat bovendien een virtuele Mikrotik firewall geïnstalleerd zodat de vzw of de IT-partner zelf de back-ups en firewall kan instellen, naar wens van de vzw.

Uit welke technologieën bestaat Socialserver?

  • Dedicated server op maat van de vzw
  • Microsoft Windows Server 2016 als Hypervisor of VMWare vSphere Hypervisor
  • SSD harde schijven voor het opslaan van data
  • SATA harde schijven voor het opslaan van data (optioneel)
  • Performante grafische kaart (optioneel)
  • Mikrotik virtuele router / firewall (kan steeds gewijzigd worden door de vzw)
  • Back-upcapaciteit op NAS
  • 24×7 Monitoring

Wanneer start mijn abonnement?

Bij je bestelling vragen we om de installatiekost te betalen. Van zodra de installatie voltooid is nemen we contact op. De eerste periodieke factuur wordt dan gegenereerd.

Wanneer ontvang ik mijn factuur?

Na je bestelling ontvang je een proforma factuur voor de installatiekost. De uiteindelijke factuur ontvang je samen met de eerste periodieke factuur.

Hoe hernieuw ik een abonnement?

Je abonnement wordt automatisch periodiek (maandelijks of jaarlijks) verlengd, je ontvangt hiervoor een periodieke factuur.

Hoe plaats ik een bestelling?

SOCIALcloud heeft enkele producten voor jou samengesteld. Op de productpagina kies je de gewenste opties en druk je op ‘toevoegen aan winkelmandje’. Vervolgens kan je op de pagina www.socialcloud.be/afrekenen je factuurgegevens opgeven. Je dient akkoord te gaan met de algemene voorwaarden en SLA’s en bevestigen dat je VZW lid is van SOCIALware. Vooraleer de diensten opgeleverd worden gebeurt er een controle bij SOCIALware.

Betalingen verlopen volledig beveiligd via Mollie, de betaalpartner van SOCIALcloud.

Wat is de levertermijn voor de diensten?

Het opzetten van je SOCIALcloud producten wordt gestart wanneer de betaling voor de installatiekost voldaan is en de account van je VZW geverifieerd werd door SOCIALware. De oplevertermijn voor een SOCIALserver bedraagt doorgaans 1 à 2 weken. Voor een SOCIALhouse oplossing wordt een verhuisdatum ingepland.

Wil je sneller van start gaan? Neem contact met ons op.

Komt onze organisatie in aanmerking voor het SOCIALware donatieprogramma?

Om van het SOCIALware programma te kunnen genieten, moet een Belgische of Luxemburgse organisatie een vzw zijn, en haar aanvraag moet voldoen aan de algemene voorwaarden en aan de specifieke voorwaarden van de donatiepartners.

Welke producten zijn verkrijgbaar via het SOCIALware programma?

Voor een getailleerd overzicht van de beschikbare producten kan je de Catalogus raadplegen.

Voor sommige producten, bv. Microsoft O365 voor nonprofits of Google for nonprofits levert SOCIALware enkel validatiediensten. Dit betekent dat we bepalen of uw VZW in aanmerking komt, waarna je het product kan aanvragen via de website van de leverancier aan de hand van een validatietoken.